8. marraskuuta 2012

Tarinoita ryteiköstä: Perhe on paras


Kuvan isoin heppu on Namarndjolg. Hänelle kävi vähän hullusti. Namarndjolgilla ja hänen sisarellaan oli sopimaton suhde.




Pari juttua, ennen kuin jatketaan.
1) Termi sisar tarkoittaa jotakin aivan muuta kuin meidän termi sisar.
2) Sanat sopimaton suhde tarkoittavat jotakin aivan muuta kuin meidän sanat sopimaton suhde. Insesti ei ole insestiä.

Lähes kaikissa aboriginaalikulttuureissa on käsite välttelysuhde. Sitä on hyvin vaikea selittää, mutta yritetään nyt kuitenkin. Kaikki tällä planeetalla voidaan jakaa kahteen eri ryhmään. Eläimet, käyttöesineet, kivet, taivas, maisema, vedet, aivan kaikki. Siis myös ihmiset. Nämä kaksi ryhmää jaetaan edelleen kahteen, joten meillä on nyt neljä ryhmää, joista jokainen kuuluu yhteen.  Sen, mihin ryhmään kukakin kuuluu, määrää ihmiset skin name - käännettäköön se sitten vaikka ihonimeksi, vaikka ei sillä ole esimerkiksi ihon värin kanssa mitään tekemistä. Ihonimi määrittelee sen, kenen kanssa voi hynttyyt laittaa yhteen.




Välttelysuhde toimii myös perheen sisällä. Olipa kerran Matti ja Maija, joilla oli toisilleen sopivat ihonimet ja he ehkä vähän toisiinsa tykästyivätkin, joten he päättivät laitta hynttyyt yhteen ja tehdä lapsia. Matti ja Maija saivat useamman lapsen. Jälkipolvea tuli Marko, Mikko, Minttu ja Molla. Maijan sisko Raija meni Riston kanssa naimisiin, ja he saivat myös lapsia: Reijo, Riku, Riitta ja Ronja. Suomalaisista nimistään huolimatta he ovat aboriginaaleja ja asuvat melko kaukaisessa Wadeyen kylässä. Vanhemmuus jakautuu kylässä sukupolvittain siten, että myös Raija ja Risto ovat Markon, Mikon, Mintun ja Mollan vanhempia. Me Suomessa kutsuisimme Raijaa ja Ristoa sedäksi ja tädiksi, mutta täällä he ovat isä ja äiti. Myös Matti ja Maija ovat Reijon, Rikun, Riitan ja Ronjan vanhempia. Koska perhesuhteet menevät sukupolven - eivät verisiteiden - mukaan, ovat M-perheen lapset ja R-perheen lapset keskenään sisaruksia. Me Suomessa kutsuisimme heitä serkuksiksi.



Eikä tässä vielä kaikki. Kun lapset saavuttavat puberteetin, ovat he välttelysuhteessa myös keskenään. Siskot eivät saa olla suorassa kontaktissa veljiensä kanssa. Eivätkä veljet tietenkään siskojensa. Ja koska serkukset ovat täällä sisaruksia, pätee välttelysuhde siis koko sukupolven eri sukupuolta oleviin lapsiin. Meidän on varmasti vaikea kuvitella tilannetta, jossa sisko ja veli eivät saa puhua toisilleen, katsoa toisiaan tai muutenkaan olla suorassa kontaktissa keskenään. Myöskään Matti ei saa olla suorassa kontaktissa Maijan mutsin kanssa. (Lisää tähän vitsi anopeista ja vävyistä.)



 


Välttelysuhde koskee vain suoraa kontaktia. Eli Marko ja Minttu voivat olla samassa huoneessa, mutta eivät voi puhua toisilleen tai nähdä toisiaan. He voivat istua samassa jeepissä, mutta toisen on oltava edessä ja toisen takana. He voivat puhua toisilleen kolmannen ihmisen kautta. He voivat puhua "ilmaan". Minttu voi huokailla itsekseen mutta tarpeeksi kovaan ääneen, miten hänen on tarkoitus vierailla äidin luona seuraavana iltapäivänä. Marko tietää, että ei ole menemistä äidin luokse silloin. Marko voi huokailla kovaan ääneen, miten hänen on tarkoitus mennä kalaan tänään myöhemmin. Minttu tietää, että ei kannata mennä joelle illalla.



 
No, mitäs tämä sitten meinaa meille opettajille? Se meinaa sitä, että, kun meillä tehdään ryhmätöitä, oppilaat saavat aina päättää, kenen kanssa töitä tekevät. Luokkaretkelle mentäessä oppilaat saavat päättää, kuka istuu missäkin. Se merkitsee sitä, että opettajan ei kannata läksyttää, jos oppilas on toiselle oppilaalle meidän käsityksemme mukaan törkeä ja epäkohtelias. Esimerkiksi jos Mollaa pyydetään jakamaan oppilaille vihot ja Molla antaa vihot muille oppilaille nätisti pulpetille, mutta paiskaa Rikun vihon lattialle Rikun pulpetin viereen, kyseessä ei välttämättä ole koulukiusaamistapaus vaan Mollan tapa vältellä Rikua ja olla aiheuttamatta häpeää itselleen ja perheelleen.






Välttelysuhde määrää myös, että Matti ei voi sanoa vaimonsa, Maijan, nimeä muiden läsnä ollessa. Tämä on hankalaa koulussa, jos Matti sattuu olemaan opettaja, jolla sattuu olemaan Maija-niminen oppilas. Vähän on huono huutaa lasten nimiä läsnäololistasta. Myöskään kuolleiden ihmisten nimiä ei saa sanoa ääneen. Pitää opetella kiertelemään kaartelemaan. Meidän lastentarhassa tarhatädit kutsuvat erästä poikaa Cowboyksi, sillä he eivät saa sanoa hänen nimeään, sillä heillä on veli (tai ehkä serkku), jolla on sama nimi.



 
Selkiskö? No, hyvä.



 
Palataan Namarndjolgiin, jolla oli sopimaton suhde siskonsa kanssa. Eli sisko ei välttämättä ollut sisko. Sopimaton suhde saattoi tarkoittaa sitä, että he puhuivat toisilleen tai Namarndjolg sanoi siskonsa nimen ääneen. UuuuuUUUuuuuUUUuuu! Tosi sopimatonta. Meidän valkonahkojen mieleen juolahtaa heti insesti. Namarndlogille kävi aika huonosti. Rikoksesta rangaistukseksi Namarndjolg muuttui gingaksi, krokotiiliksi.

Sen pituinen se.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti