13. marraskuuta 2013

Pöytälaatikon pohjalta I: Ääretön ärsyyntyminen


On näköjään aikoinaan jäänyt postaamatta muutamia kirjoituksia. Tämän olen kirjoittanut joskus vuoden 2012 alkupuolella. Sen voivat näppärimmät päätellä kohdan yksi sisällöstä. Ballaratissä on kylmä. Ei täällä. Lisäksi voitaneen huomata postauksesta paistava ylenpalttinen vitutus, jonka kourissa olen ollut viimeksi juuri vuoden 2012 alkupuolella vielä Ballaratissa asuessa. Ehkä tuon vitutuksen ja Ballaratin välillä on jonkinlainen kausaalinen suhde. Tässä tämä nyt olisi. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.



Tiedättekös, mikä on ihan pirun ärsyttävää?

DISCLAIMER: Seuraava blogipostaus sisältää armotonta ja täysin aiheetonta marinaa. Jos sulla on hyvä päivä, en ehkä sinuna menisi lukemaan tätä postausta juuri tänään. Seuraavat raivostuttavuudet eivät ole missään kummemmassa järjestyksessä, sillä en osannut päättää, mennäänkö sen mukaan, mikä ärsyttää eniten, vai sen mukaan, mikä ärsyttää useimmiten. Sekin on ärsyttävää.

1. Kokoajan on niin pirun kylmä. Myönnettäköön, että mä olen kotoisin yhdestä maailman kylmimmistä maista, mutta aussit vievät kylmässä kärvistelyn astetta pidemmälle. Ikkunanpielistä, nurkista, katon rajasta, ovien alta viuhuu tuuli sisään. Ikkunoita ei voida tuplata tai taloja eristää. Mikä teitä vaivaa ihmiset!? Täällä me istutaan iltaisin takit niskassa katsomassa telkkaria ja öisin nukutaan täydessä sotavarustuksessa. Meidät pitää hengissä sähköviltti ja kuumavesipullot. Lämmityksestä vastaavat onnettomat kaasulämmittimet ja kokolattiamatto. Outoa, sillä koko muu maailma on jo siirtynyt 2000-luvulle. Ja eikö täällä joskus voisi paistaa aurinko ja olla lämmintä, mitä häh? Sattumalta vaan on ollut kylmin kesä viiteenkymmeneen vuoteen.

2. Pistorasioiden määrä ja sijainti. Joo joo, vanha tunnelmallinen talo, blaa blaa. Meidän huoneessa on tasan yksi pistorasia, ja se on keskellä seinää. Ei keskellä seinää lattian rajassa vaan noin metrin korkeudella lattiasta ja ikkunan vieressä siten, että siihen ei voi vahingossakaan laittaa esimerkiksi työpöytää viereen, jolla voisi pitää tietokonetta. Se ei ole yöpöydän vieressä, jotta saisi herätyskellon tai lukuvalon toimimaan. Se on niin hankalassa paikassa, että ei saa kaiuttimia tai radiota seinään, jotta voisi kuunnella musiikkia. Pistorasioita on yksi, joten ei voi esimerkiksi kuunnella radiota ja käyttää tietokonetta samaan aikaan. Tai ladata kahta puhelinta samaan aikaan. Tai pitää sähkövilttiä ja valoa päällä samaan aikaan.  Ainakaan ilman, että puolta lattiapinta-alasta ei peittäisi armoton jatkojohtoviidakko. Nämähän elävät kuin eläimet! Lisäksi jokaisessa pistorasiassa (tai siis siinä yhdessä ja ainoassa, joka meidän huoneessa sijaitsee) on pieni nipsu, millä saa virran pistorasiaan. Hyvä hyvä, hieno keksintö! Mukulat ei saa sätkyä, kun tunkevat sormensa pistorasiaan, mutta arvatkaapa unohtaako sen nipsun mätkäistä päälle, kun laittaa puhelimen tai koneen lataantumaan. 

3. Ei ajovaloja. Ajovaloja ei ole pakko pitää päällä muulloin, kun illan pimetessä. Jokaisella vaan tuntuu olevan eri käsitys siitä, milloin se ilta pimenee. Mitä siinä muka häviää, jos pitää ajovalot päällä?, kysyn ma. Auto on huomattavasti helpompi havaita keskellä päivääkin, jos siinä on valot päällä. Ihmiset kuvittelee, että he säästävät akkua, kun suhaavat pimeänä iltamyöhään. Dorkat. Nämä ovat niin vainoharhaisia kaiken muun kanssa. Tällä viikolla oli juttua telkkarissa siitä, miten suurimmalla osalla Melbournen krikettikentillä on itse kriketin pelaaminen kielletty, sillä erään kentän lähelle parkkeeratusta autosta oli mennyt ikkuna rikki (tositarina). Grantkin myöntää, että ausseilla on paha tapa säätää järjettömiä lakeja ja kynäillä mielettömiä varoitustekstejä onnettomuuksien jälkeen. Sitten on kaikilla taas turvallinen olo eikä ketään voida haastaa oikeuteen. No, missä ne ajovalot sitten ovat?

4. Kaksi eri kraanaa. Tästä mä olen maininnut varmasti aikaisemminkin. Miksi, oi miksi, tarvitaan eri hanat kylmälle ja kuumalle vedelle? Eihän tähän tarvita ydinfysiikkaa tai diplomi-insinöörejä, yksi Y:n mallinen putki riittää. Mä keskustelin aiheesta aussin kanssa, ja hän sanoi, että heidän järjestelmänsä on parempi, sillä näin saa myös pelkästään kylmää tai pelkästään kuumaa vettä. What? Ääliö. Niinhän mekin saadaan. Mutta meillä menee huomattavasti vähemmän aikaa siihen, kun läträtään veden kanssa ja yritetään yhdistellä jäätävän kylmää ja polttavan kuumaa vettä sopivaksi. Ei ihmekään, että näillä on täällä vesipula, sillä hommaan menee vähintään vartti, kun kraanat toimivat vielä pienellä viiveelläkin. Toinen homma kraanoissa on niiden sijainti. Meidän suihkun säätimet ovat noin puolentoista metrin päässä itse suihkusta. Kas kun eivät keittiöön niitä asentaneet. 

Pätee myös Aussilaan
Lisäksi itse kraanat tuppaavat olemaan hyvin lyhytnokkaisia, joten juoksevan veden alle ei saa kuin puolet kädestä. Siinä sitä sitten lasketaan lavuaariin vettä ja arvotaan lämpötilaa, ennen kuin kädet tai kasvot on saatu pestyä. Raivostuttavaa. Ei käsien pesuun pitäisi mennä varttia. Sen vielä ymmärtää, että vanhoissa taloissa on perinteisen kraanat, mutta miksi näitä asennetaan edelleen uusiinkin taloihin. Moi, terkkuja täältä 2000-luvulta!





5. Suihku, jota ei saa irti seinästä. Näitä on suomessakin, ja ne ovat yhtä ärsyttäviä sielläkin. Yritä siinä sitten käydä pikaisesti suihkussa aamulla kastelematta tukkaa, kun suihkupäätä ei saa seinästä. Eikä sitä saa myöskään taivuteltua alaspäin kunnolla. Tekee myös intiimialueen pesun räiskinnäksi.

6. Ei lukkoja vessan ovissa. Miksi? MIKSI?

7. Ruoan hinta.  Perus rasvaton ja maustamaton jogurtti yli 5 dollaria kilo. Perus rasvaton raejuusto (jos sitä edes on saatavilla) noin 7 dollaria kilo. Mikä teillä on rasvattomia maitotuotteita vastaan, hä? Teillähän on lehmiä lande täynnä. Mikä tahansa kala vähintäänkin 14 dollaria kilo. Lohi 30 dollaria kilo. Eikös tämä ole, jumankauta, saari. Ihan sellainen normaali saari, jota ympäröi vesi, jossa on kaloja? Selittäkää. Kaikki roskamoska on toki törkyhalpaa. Sipsejä ja karkkeja saa pilkkahintaan. Juustopurilainen on 2 dollaria. Aussien puolustukseksi on kyllä myönnettävä, että rehuliikkeistä saa halvalla hedelmiä. Tarjouspäärynöitä ja -appelsiineja saa ihan pennosilla. Päärynät olivat toissa viikolla 19 senttiä kilo. Tästä en marise. Paitsi että ne nuukahti aika nopeasti. Mutta muuten en marise.



8. Imperialistiset mittayksiköt. Kuva puhukoon puolestaan.

Osa pätee myös Aussilaan

9. Aikaero. Eikö tätä koko mannerta vois hinata vaikka muutaman aikavyöhykkeen verran länteen? On meinaan kohtuu ärsyttävää puhua kavereiden kanssa keskellä yötä.

10. Palvelu. On. Liian. Pirteää. Täällä eräässäkin ajankohtaisohjelmassa päiviteltiin toissa viikolla, miten palvelun taso on pudonnut. Vinkki: kukaan ei halua olla palveluammatissa, sillä rahan tulo on nihkeää ja aasiakkaat idiootteja. Mun on kyllä sanottava, että mun kokemus kaikenmoisesta palvelusta on juurikin päinvastaista. Kauppaan ei voi astua sisälle ilman, että joku hihkuu kauhealla nasaaliäänellä "Hello darling! How are ya? How may I help ya?"  Mä en ole sun darling tai honey tai sweetheart tai babes, mun kuulumiset ei kuulu sulle ja mene pois.

Ei muuta. Kiitos ja anteeksi.






1 kommentti:

  1. Osa näistä osuu kovin lähelle kotia täällä USAssakin. Varsinkin nuo järjettömät mitat! Huoh...

    VastaaPoista