27. lokakuuta 2015

Fossil Headin koulu

Tänä vuonna on ollut vähän hintsusti muksuja koulussa. Kylässä on joka päivä satoja kouluikäisiä lapsia, jotka eivät käy koulua. Satoja. Joku johtoportaassa on saanut päähänsä, että me lähetetään opettaja ryteikköön opettamaan niitä muksuja, jotka ovat liian kaukana koulusta. 



Ai, no aha. Se olen sitten ilmeisesti minä.

Me ajettiin noin tunti Fossil Head -nimiseen ryteikkökylään. Näitä muutaman talon ryteikkökyliä, joissa ei ole mitään palveluja, harvoin sähkökään tai juoksevaa vettä, kutsutaan outstationeiksi. Tällä outstationilla asuu parisen kymmentä kouluikäistä kersaa, joille olisi tarkoitus jotain opettaa.




Ainoa vaan, että nämä ovat niitä muksuja, jotka eivät ole olleet opetuksen piirissä varmaan vuosiin - jos ikinä. Hyvä siinä yrittää sitten saada niitä istumaan paikallaan, kuuntelemaan, tottelemaan tai mitään muutakaan. Eiväthän he osaa englantiakaan. Tehdään tässä sitten jotain.



Eli iPadit esiin. Saatiin ne sentään vähän yrittämään enkkua. Muutama sana saatiin ulos. Onko tässä mitään tolkkua? Kerran viikossa käydä täällä sitten viihdyttämässä muksuja? Oppimistulokset on aika nollassa. Sitä paitsi muksut hyppäsivät päivän loputtua autoon ja ajoivat meidän perässä takaisin Wadeyeen. 




Eivät sitten edes asuneet ryteikkökylässä. Kakarat asuvat Wadeyessä. Onko tässäkään mitään tolkkua, että vanhemmat ajavat muksut ryteikkökylään kerran viikossa ja opettaja ajaa perässä. Sitten he viettävät neljä muuta "koulupäivää" viiden sadan metrin säteellä ihan ihka oikeasta koulusta, mutta eivät ilmesty paikalle tai juoksevat koulubussia karkuun pusikkoon.



Aivan sama. Palkka juoksee. Ja näistä asioista päättävät ne, joilla on isommat liksat. 

Käytiin koulupäivän jälkeen ryteikkökylän läheisellä rannalla. Siellä on vanhan laiturin jäänteet hiekassa. Ilmeisesti alueella on aikoinaan ollut karjaa, joka on marssitettu laituria pitkin lauttaan. Muksut kiipesivät laiturin pölkkyjä ylös ja tempaisivat hienot Tyra Banks -liikkeet esiin kameraa varten. 





Fossil Headin ranta on siitä kummallinen, että siellä on pyöreitä kiviä. Jotenkin nämä on tietenkin vesi väsännyt, mutta heti en keksinyt miten. Paikallisille kivet on jollain tapaa hyvin tärkeitä, eikä niitä saa koskea tai siirtää. 




Ei tämä Fossil Head -keikka kauan jatkunut. Kävin vielä toisen kerran, ja siihen se väsähti. Seuraavalla kerralla me katseltiin ensimmäisen kerran valokuvia ja kirjoitettiin niihin kuvatekstit. Tehtiin koululle vielä hieno kylttikin. 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti