23. heinäkuuta 2012

Australia's Most Wanted V

REWARD OFFERED
Näitä elukoita ei ole nähty livenä luonnossa. Mielelläni näkisin. Näin kyllä viime reissulla krokoja ja valaan, mutta se oli silloin se, eikä sitä lasketa mukaan.





16. VESINOKKAELÄIN
En ole nähnyt livenä luonnossa. Lassen kanssa kökittiin jonkun puron varrella iltamyöhäsellä silloin joskus aikoinaan ja yritettiin bongata vesinokkaelukoita. Joku siellä polski, mutta saattoi olla vesirottakin. Vesinokkaeläimet on nokkasiilien sukua, mikä meinaa sitä, että myös nämä kaverit eivät näe siinä mitään outoa, että heidän pentunsa putkahtavat munista, vaikka mutsilla on maitorauhaset (mutta ei nännejä - maito valuu ihohuokosten kautta ja jää lillumaan ryppyihin, joista pennut sen sitten lipittävät). Jep, vesinokkaeläin on nisäkäs, joka munii. Eikä tässä vielä kaikki. Tämä elukka siis munii ja on sen lisäksi myrkyllinen. Toistan: se on myrkyllinen nisäkäs. Tuleeko muuta myrkyllistä nisäkästä mieleen? Sen myrkky aiheuttaa kyllä kipua ihmiselle muttei ota hengiltä. Koiran se kyllä tappaa. Lisäksi sillä on ankan nokka, majavan häntä ja saukon jalat.  - sekä sähköaisti. Eurooppalaiset pitivät elukkaa niin kummallisena, ettei sen uskottu olevan oikea eläin lainkaan vaan jonkun keppostelijan jekku, mutta ei näytteestä löytynyt tikkejä tai muita merkkejä teerenpelistä.




Muutama sananen vielä nimestä. Suomalainen vesinokkaeläin on melko itsestäänselvyys. Englantilainen platypus ei niinkään. Sana platypus tulee kreikasta ja tarkoittaa leveää jalkaa. Okei. Mulle ei just ensimmäisenä tule kyseisestä eläimestä mieleen leveä jalka, mutta jos ensimmäiset eurooppalaiset Australiassa olivat sitä mieltä, että eläimen silmiinpistävin ominaisuus on sen leveä jalka, se heille suotakoon. Ääliöt. Lisäksi sana ei oikein sovi enkunpuhujien suuhunkaan. Ainakaan monikossa. Taas vinkki teille: platypus-sanan monikko ei ole platypi, vaikka teille sitä miten uskoteltaisi. Ja tässä miksi: sana platypus tulee kreikasta, joten latinan monikon päätteen soveltaminen on yhtä typerää kuin elukan nimeäminen leveäjalaksi. Asiantuntijat käyttävät monikkomuotoa platypuses, jolle rahvas kikattelee. Jos haluaa olla oikein kielipoliisi (halutaan!), voisi monikon taivuttaa myös muotoon platypodes kreikkalaisittain.





17. KROKOTIILI
Haluatteko hyvät vai huonot uutiset ensin? No, aloitetaan niillä huonoilla, sillä niitä on kaksi. 1) Krokotiilit syövät ihmisiä. Oikein mielellään. Hait haukkaavat yleensä surffareista vain palasen ja toteavat, että ei me maistuta kauhean hyvälle, hirveästi luita ja yök. Krokotiiliä ei kauheasti kiinnosta. Ne vetävät uhrin pinnan alle, pyörivät hirveätä vauhtia, jotta uhrilta lähtee taju tai niska katkeaa. Sitten ruho tungetaan jonnekin oksan taakse tai kiven koloon veden alle säilöön pariksi viikoksi, jotta liha pehmenisi sopivasti syöntikelpoiseksi. Bon appetit. 



2) Australiassa on krokotiilejä sekä makeassa vedessä että suolaisessa vedessä. Toisin sanoen niitä on järvien ja jokien lisäksi meressä. Meressä! Eli pohjoisen rantsuille ei ole menemistä. MERESSÄ! Ne uivat pitkiäkin matkoja ja ovat pulikoineet jopa trooppisille saarille muutaman sadan kilsan päähän mantereesta. Ja ne ovat varmaankin nälkäisiä tuollaisen uintireissun jälkeen. Jostain syystä krokot ovat viehtyneet erityisesti saksalaisiin reppureissaajiin. Grant jutteli mulle, että joka vuosi muutama sakemanni pääsee hengestään pohjoisessa, enkä mä oikein uskonut, ennen kuin näin krokotiilivaroituskyltin, jossa oli varoitus kahdella kielellä, englanniksi ja saksaksi.

 


Sitten ne hyvät uutiset: krokotiili maistuu oikein hyvälle ja niistä saa kivoja kenkiä, laukkuja, vöitä ja lompakoita. Krokotiili maistuu vähän kanalle mutta on suussa paljon lihaisamman tuntuista kuin kana. Nam nam. I like.



***UDDATE***
Pohjoiseen muuton jälkeen on nähty. Siitä lisää joskus.


18. CASSOWARY
Cassowary näyttää vähän emulta, joka on käynyt Sydneyn Gay Pride Paradessa, mutta se on pirun vaarallinen. Sillä on pitkät kynnet, joilla on helppo repiä ihmisen rintakehä auki. Ihan tolleen puolustusmielessä.


Originelli

19. VALAS
Valaita ei ole näkynyt tällä reissulla. Vielä. Ei ole oikea aika vuodesta. Valaat tuppaavat kulkemaan Australian ohi Antarktiksen vesiin lisääntymään. Ne kulkevat rannikon ohi siis kaksi kertaa vuodessa - menomatkalla ja paluumatkalla. Mä olen Uudessa-Seelannissa nähnyt kyllä jonkin sortin valaan, mutta se näytti lähinnä luodolta. Harmaata kiveä meressä. Ei sen hohdokkaampaa. 

20. ELÄVÄ HAI
Kuolleita olen nähnyt. Lautasella. Nam nam. Elävän haluisin nähdä. Siis valkohain. Mutta en läheltä. 





21. TASMANIAN TUHOLAINEN


Tasmanian tuholainen on noin pienen koiran kokoinen elukka, jolla on jumalattoman kimeä ja kova ääni. Lisäksi ne haisevat hirveälle. Kuulemma. En siis itse tiedä, kun en ole ikinä sellaista nähnyt. Sillä on iso pää ja vahva kaula, jotka tekevät tuholaisesta nisäkkään, jolla on maailman voimakkain purenta. Wou. Tuholaiset ovat siitä kivoja, että koko ne tykkäävät kakkia kaikki yhteen paikkaan. Siistejä elukoita siis. Sopisivat varmaan hyvin lemmikeiksi. Ostaa vaan kissanhiekkaa ja homma selvä. Uskoisin.

Mitäs muuta? Joo, tietysti niillä on pussi. Kuinkas muutenkaan. Niitä kutsutaan tasmaniantuholaisiksi, sillä niitä esiintyy näinä päivinä enää Tasmaniassa, sillä dingot ovat pistäneet ne poskiinsa muualla. Suomeksi elukan nimi on pussiahma. En olisi kyllä tiennyt, millaisesta eläimestä on kyse pussiahma-nimen perusteella.

Originelli

Urokset vetävät toisiansa oikein kiukulla turpaan ja tappelevat naaraista. Naaraan pyydystettyään urokset vahtivat naarasta taukoamatta, jottei se lähtisi vieraan miehen mukaan. Naaraat synnyttävät kerrallaan kolmen viikon tiineyden jälkeen 20-30 poikasta (!!!). Ei tällä mantereella normaaleja elukoita olekaan. Pennut painavat synnyinhetkellään vain 20 grammaa. Emolla on pussissaan vain neljä nänniä, joten vain vahvimmat ja härskimmät pennuvat selviävät.



 
BONUSELUKKA: DROP BEAR
Drop bear, eli mätkähdyskarhu, on Australian eläimistä pelätyin. Se on koalan kaltainen pussieläin mutta hyvin vaarallinen ihmisille. Ne asuvat puissa mutta tiputtautuvat verenhimossaan ihmisten päälle. Mätkähdyskarhuilta voi kuitenkin suojautua esimerkiksi sivelemällä hieman Vegemiteä korvien taakse.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti