20. heinäkuuta 2012

Australia's Most Wanted IV


13. KÄRMEKSET
Mä olen ihan tyytyväinen, jos en näkisi näistä yhtäkään, sillä maailman kymmenestä myrkyllisimmästä käärmeestä Australiassa asuu vähintäänkin tusina. Vähintäänkin. (Lue: viisi. Nämä viisi myrkyllistä käärmettä vievät top kympin sijat 1, 2, 3, 5 ja 8.) Nämä kaverit ovat vielä niin myrkyllisiä, että ne saa nirrin veke ihan muutamassa sekunnissa. Ei kiitos. Mä en  mitenkään varsinaisesti kammoa käärmeitä. Itse asiassa ne ovat mun mielestä oikein kauniita, mutta mä en tiedä näistä hepuista mitään enkä ajatellut leikkiä hengelläni.




Me nähtiin Ulurulla tämän planeetan toiseksi myrkyllisin käärme, eastern brown snake, ja se oli vain noin puolentoista metrin päässä ja pirun vihainen. En jäänyt ottamaan kuvaa. Brown snaken eli ruskeakäärmeen tunnusmerkit ovat seuraavat: Yleensä väritykseltään yhtenäisen ruskea, mutta kuvioinnissa voi esiintyä pilkkuja ja raitoja. Pohjavärejä esiintyy kermanvalkeasta mustaan mukaan lukien oranssi, hopea, keltainen ja harmaa. Käärmeet voivat olla täysin raidallisia, ja niillä saattaa olla musta pää, jonka takana esiintyvät vuorotellen musta ja vaalea raita. Käärmeillä voi olla myös punaisia pilkkuja vatsassa. Öööö. Eli kerrataas: 
- Yleensä väritykseltään yhtenäisen ruskea (tai sitten ei)
- mutta kuvioinnissa voi esiintyä pilkkuja ja raitoja (tai sitten ei)
- Pohjavärejä esiintyy kermanvalkeasta mustaan (tai sitten ei) 
- mukaan lukien oranssi, hopea, keltainen ja harmaa (tai sitten ei)
- Käärmeet voivat olla täysin raidallisia (tai sitten ei)
- ja niillä saattaa olla musta pää (tai sitten ei)
- jonka takana esiintyvät vuorotellen musta ja vaalea raita (tai sitten ei)
- Käärmeillä voi olla myös punaisia pilkkuja vatsassa (tai sitten ei). 
Voisiko joku selittää, miksi ihmeessä niitä kutsutaan ruskeakäärmeiksi, jos ne voivat esiintyä lähes kaikissa sateenkaaren väreissä ja salmiakkikuvioisina? Onko tämä nyt taas tätä aussihymööriä? Parhaiten käärmeen erottaa muista käärmeistä laskemalla sen suomut. Mä sekosin laskuissa siinä, kun yritin kipittää pakoon. Harmi.




Monet Australian käärmeistä ovat myrkyllisyyden lisäksi vielä pirun aggressiivisia kuten tämä meidänkin löytämämme yksilö. Aikukiva. Onneksi suurin osa näistä kiukkuisista kavereista asuu keskellä aavikkoa ihmisten ulottumattomissa. Mun ei siis tarvitse pelätä äkkikuolemaa kauppareissulla, mutta kyllä mä tömistelen jalkoja oikein kunnolla, jos käyn landella puskapissalla. Ruskeakäärmeen puraisusta sopii odottaa seuraavanlaisia oireita: ripulia, pyörrytystä, motoriikan pettämistä, luhistumisia, kouristuksia, munuaisten vajaatoimintaa, halvaantumista ja sydänkohtauksia. Käärmeen myrkky sisältää hermomyrkkyä ja verta sakeuttavia aineita. Hermomyrkky lamauttaa sydämen, keuhkojen ja pallean toiminnan, mikä meinaa sitä, että uhri tukehtuu. Verta sakeuttavat aineet taas muuttavat veren puuroksi. Käärmeen yksi puraisu voisi teoriassa tappaa 200 000 hiirtä. Tai muutaman turistin. Ruskeakäärmeet ovat myös siitä rattoisia, että ne tuppaavat puraisemaan uhriaan  muutaman kerran. Muistutettakoon nyt silti, että muun muassa hevoset tai esimerkiksi ampiaiset tappavat enemmän ihmisiä Australiassa kuin sen kaikki myrkylliset käärmeet yhteensä. Laiha lohtu.


14. MUUTAMA LISKO
Nähtiin jotain sisiliskon näköisiä kavereita, mutta Aussila on täynnä erikoisia liskoja. Tällä kertaa ei nähty niitä kuuluisia kauluriliskoja, frilled neck lizard, tai piikkipirulaisia, thorny devil, mutta yhteen goannaan törmättiin bensa-aseman pihalla. Ja ajettiin me yhden sinikieliveijarin, blue tongue skink, yli. Oho. 






Goannat on kivoja kavereita. Ne voivat kasvaa yli kaksimetrisiksi, eikä me ihmiset olla vieläkään varmoja siitä, ovatko ne myrkyllisiä vai ei. (Ovat ne.) Suurin ihmisille aiheutuva vaara on se, että hätääntynyt goanna saattaa luulla seisovaa ihmistä puuksi ja yrittää kiivetä ylös. Ei välttämättä kumpaisellekaan osapuolelle mitenkään miellyttävä kokemus. Ennen muinoin ihmiset uskoivat, että goannoilla on jonkinmoinen supervoima, sillä ne syövät myrkyllisiä käärmeitä, joten niistä tehtiin jollain konstilla öljyä, jolla sanottiin olevan parantavia vaikutuksia. Sen sanottiin voivan myös mystisesti kulkea metallin läpi. Toisaalta myös maailman sanottiin olevan litteä.





15. HÄMÄHÄKIT ja  muut ÖTÖKÄT
Mitäs näistä nyt voisi sanoa? Hämähäkitkin saavat ihmisen hengiltä. Muut ötökät eivät niinkään. Paitsi kärpäset, jotka voivat ärsyttää ihmisen kuoliaaksi.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti