8. toukokuuta 2011

No mutta mikas se tama on?

Mika on kuvan rakennus?




a) Kuninkaallinen palatsi
b) Moskeija
c) Hautakivi
d) Temppeli
e) Itakeskus
 .
 .
 .
 .
 .
 .
 .
 .
 .
 .
 .
 .
 .
 .
 .
 .
 .
 .
 .
 .

 C


"Taj Mahal on Agrassa Uttar Pradeshin osavaltiossa Intiassa sijaitseva monumentti, jonka Suurmogulien valtakunnan hallitsija Shah Jahan rakennutti muistoksi synnytyksessä kuolleelle lempivaimolleen, persialaiselle Arjumand Banu Begumille (tunnetaan myös nimillä Mumtaz-ul-Zamani ja Mumtaz Mahal). Vaimon hautaholvi sijaitsee monumentin sivukammiossa. Taj Mahalin rakentaminen kesti 23 vuotta (1630–1653). Taj Mahal valittiin Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1983.

Shah Jahan oli muslimi, minkä vuoksi hän rakennutti Taj Mahalin moskeijan näköiseksi. Taj Mahalissa on neljä minareettia sekä kupoli, jotka ovat moskeijan tyypilliset ominaisuudet.

Yleisesti hyväksyttyjen teorioiden mukaan Taj Mahal rakennettiin ympäri Intiaa ja Aasiaa tuoduista materiaaleista, joiden tuomiseen käytettiin yli tuhatta elefanttia. Taj Mahal on rakennettu valkoisesta marmorista, mutta siihen on käytetty lisäksi kahtakymmentäkahdeksaa eriarvoista kivilaatua, kuten jadea, jaspista, kristallia ja safiiria. Rakennusmateriaalien yhteishinta oli noin 40 miljoonaa rupiaa, kun tuohon aikaan gramma kultaa maksoi noin 1,3 rupiaa. Taj Mahalia pidetään yhtenä maailman kauneimmista rakennuksista.

Taj Mahal on Agran kaupungin tunnetuin nähtävyys. Se on ikuisen rakkauden symboli. Työ vaati 20 000 työmiehen taidonnäytteet ja paljon muuta. Taj Mahal kohoaa näköetäisyydellä Agran linnakkeesta, jonka tornipaviljongista käsin Jahan valvoi rakennustöitä. Siellä hän myös kuoli oman poikansa vangitsemana."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti