25. elokuuta 2016

Temppuilijat ja ilveilijät

Ennen lomia meillä on tapana ollut jonkinmoinen spektaakkeli mukuloille. Tai oikeastaan spektaakkelit järjestävät itse itsensä. Meillä olisi kaikenmaailman muusikoita, narreja ja taikureita jonossa vaikka miten paljon. Jokainen temppuilija ja ilveilijä haluaa tulla viihdyttämään aboriginaali kersoja. Niistä otetut valokuvat kun näyttävät niin pirun hyvälle. Sitten voi kotipuolessa kehua, että nyt on oltu niin sosiaalisesti valveutuneita että heikottaa.


“Vitut!”, sanon minä.

Yleensä temppuilijat ovat kummissaan, kun kukaan ei korvaansa lotkauta tai ketään ei kiinnosta. On näitä valkonahkoja nähty. Niiden temput on nähty. Niiden biisit on nähty. Nähty. Nähty. Nähty. Valkonahat vain tykkäävät siitä ajatuksesta, että he ovat ensimmäisiä eurooppalaisia, jotka ovat tehneet kylässä sitä, tätä ja tota. 


Sama homma, kun me viedään näitä mukuloita ihmisten ilmoille. Joka koulussa, jossa on vierailtu, on mainittu, että tämä on ensimmäinen kerta, kun nämä lapset ovat kotikylänsä ulkopuolella. Paskat. Meillä on oppilaita, joita on kierrätetty lähes joka osavaltiossa useampaan kertaan. Mutta se kun ei sovi tarinaan, johon valkonahat haluavat uskoa. Näitten kun täytyisi olla jaloja villejä.


No, tällä kertaa ennen lomia meillä vieraili Jerry Cans – kanadalainen folk-bändi. Ja nämä kaverit olivat hyviä. He osasivat olla luonnollisesti. He osasivat kysyä hyviä kysymyksiä, ja he osasivat kertoa itsestään relevantisti. He osasivat myös nauraa itselleen, mikä on ehkä tärkein asia Wadeyessä. 





Jerry Cans on Pohjois-Kanadasta vastaavan kokoisesta kylästä kotoisin. Bändiin kuului pari inuiittiä, jotka harrastivat perinteistä kurkkulaulantaa. Muksuja kikatutti ihan hirveästi, sillä hassultahan se kuulosti. Eniten kuitenkin taisi naurattaa tanssikisa, jonka voitin minä! Lähinnä ehkä kuitenkin siksi, että mä olin ainoa kilpailuun osallistunut. 




Palkinnoksi sain hienon t-paidan. Viisi minuuttia voiton jälkeen eräs meidän paikallisista apuopeista yritti ruinata sitä multa. Ei, ei! Ei näin. Se on mun. Voitettu ihan fair and square.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti