18. elokuuta 2015

Bush break: Osaka

Japani. Jos mulla oli huono käsitys Cairnsistä, niin mun käsitys Japanista oli vieläkin surkeampi. Tietenkin mä osasin odottaa älyttömiä vitkuttimia ja vieläkin älyttömämpiä vaatteita nuorisolla (kumpiakaan ei näkynyt), mutta kaikki muu olikin yllätys.

Me laskeuduttiin Osakaan myöhään illalla, eikä siinä juuri maisemia katseltu. Suoraan pehkuihin vain. Me oltiin varattu ehkä maailman pienin huone – ei sentään kapselihotelli, mutta ei paljon puuttunut. Hyvin siellä uni tuli futonilla. Meidän opaskirja ei puhunut hyvään sävyyn Osakasta – betonilaatikoita korttelikaupalla – joten me lähdettiin heti aamusta naapurikaupunkiin katsomaan Himejin linnaa.








Se oli kyllä komea. Me kierreltiin ympäri linnan puutarhaa ja kiivettiin linnan torniin. Yhtäkkiä alkoi kauhea pillion ulvonta. Me katsottiin toisiamme ihmeissämme. “Kaasuvuoto?” “Kiina hyökkää?” “Tsunamivaroitus?” Sitten kaiuttimista alkoi japaninkielinen molotus. Paikalliset turistit olivat kuin ei moksiskaan, joten me todettiin, että mitään akuuttia hätää tuskin on. Molotuksen jälkeen viesti toistettiin englanniksi. Kyseessä oli varoitus lämpimästä säästä ja kehotus juomaan nesteitä. Lämpöä oli ehkä juuri päälle kolmenkymmenen. Pientä liioittelua.








Pian me huomattiin, että Japanilaiset tykkäävät kovasti kaikenmoisista varoituksista ja kuulutuksista. Koko ajan on jossain kovaääninen rätisemässä. Piiip piip kuuma ilma piip piip. Tuut tuut kohta vaihtuu liikennevalo. Tööt tööt muistitko pyyhkiä pyllyn tööt tööt. Huoh. Yleensö piippausääni oli vielä lyhyehkön laulun pituinen. Eli ensin jotain, joka kuulostaa aivan Puolan Euroviisu-kappaleelta, sitten konichiwa hai hai holo holo nii hau arigato, ja vielä toinen luritus perään. Rautatieasemilla ja metropysäkeillä vielä soitetaan kovaäänisista linnunlaulua.






Illalla käytiin katselemassa niitä Osakan betonilaatikoita, joista Lonely Planet varoitteli. Me käveltiin joen rantaa edestakaisin. Pimeällä Osaka oli juuri sellainen, kuin mä kuvittelin Japanin olevankin. Vilkkuvia valoja, mielettömän kokoisia mainoksia, pitkiä betonikanjoneita ja tuhansia ihmisiä. Satoja ja satoja karaokekuppiloita, tuhansia ravintoloita, kauppoja täynnä ihmeellistä krääsää.












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti