11. lokakuuta 2012

Ai että miksi meillä on sammakko pakastimessa?



Originelli

Kuinkas satuitkin kysymään. Siellä se nyhvää kananrintojen vieressä.

Tämä on pitkähkö tarina, mutta mä yritän sen nyt tiivistää mahdollisimman kepeään muotoon. Australialaisilla on aika pitkä historia kaikenmoisessa bio-kokeilussa. Tänne on tuotu jos jonkinmoista elukkaa ja kasvia ja sitten jos jonkinmoista tautia tappamaan ne elukat ja kasvit, jotka eivät sittenkään sopineet australialaiseen maastoon. Tuodut elukat ja kasvit tappoivat paikalliset elukat ja kasvit. Sitten tuotuihin elukoihin ja kasveihin tuotiin tauteja, jotta niistä päästäisiin eroon, mutta taudit tappoivatkin paikalliset elukat ja kasvit. Tässä tiivistelmä. Sovelletaan sitä nyt sitten sammakoihin.

Queensland-osavaltiossa viljellään sokeriruokoa. Sokeriruokoa maiskutteli menemään parempiin suihin pieni kuoriainen. Kuoriaista karkottamaan tuotiin Väli- ja Etelä-Amerikasta konna. Konnat  vetelivät sitten naamariin paikalliset sammakot ja sammakoiden ekolokerot. Ei näin. Konnat ovat myrkyllisiä, eikä niillä ole luonnollisia vihollisia. Niitä ei saa hengiltä mikään, joten ne leviävät kulovalkean tavoin. Eivätkä ne edes syöneet niitä pirun sokerikuoriaisia.

Nyt nämä aussit ovat kelailleet, miten konnista pääsisi eroon. Ekspertit ovat miettineet, josko konniin voisi istuttaa jonkinmoisen taudin, joka sitten tappaisi suurimman osan elukoista. Tässä on pari probleemaa. Ensinnäkin se, että taudit saattaisivat pyyhkäistä samalla ne loputkin paikalliset sammakot. Toiseksi se, että, koska konnilla ei ole luonnollisia vihollisia, niitä rajoittaa lähinnä vain elintilan puute. Jos tauti tappaisi suurimman osan konnista ja paikallisista sammakoista, olisi jäljelle jääneillä konnilla reviiriä lisääntyä ihan samaan malliin kuin ennenkin. Eipä tarvitsisi taistella elintilasta. Asiantuntijat ovat myös miettineet konnien geenistön muuttamista siten, että naaraiden munista kasvaisikin vain uroksia. Eivät urokset keskenään lisäänny. Hieno idea! 

Mutta helpommin sanottu kuin tehty. Sen takia mulla on konna pakkasessa. Toistaiseksi humaanein tapa päästä kotipuutarhan konnista eroon on laittaa ne pakkaseen. Ne ovat vaihtolämpöisiä elukoita, vaipuvat koomaan ja sitten on nirri veks. Voisihan niillä tietenkin pelata krikettiä tai golfia kuten itärannikolla on tapana.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti