19. maaliskuuta 2012

Vroom vroom vroom

Originelli
En tiedä, tulitteko huomanneeksi, mutta Melbournessa ajeltiin vormuloita tässä viikonloppuna. Kaikki varmaankin tietävät, mistä on kyse, joten enpä tässä postauksessa ajatellut ruveta lataamaan Formula ykkösten historiaa paperille. En itse mennyt katsomaan (tai kuuntelemaan) formuloita, joten en voi juurikaan antaa mitään omakohtaista kuvausta hulinasta ja hyörinästä. Katseltiin vormula uunoa kaverin sohvalta, joten mun kokemus kisoista ei ole sen kummoisempi kuin sunkaan. Sen sijaan mä ajattelin vähän rupatella siitä, miten Australian Grand Prix on näkynyt täällä Melbournen ulkopuolella. Ja se on täällä näkynyt kahdella tavalla:

1. Aamutelkkarissa puidaan varikkotyttöjen muotivalintoja.

2. Lehdissä puidaan, onko vormuloissa mitään järkeä. 


Tänä vuonna ensimmäistä kertaa vormuloiden historiassa muotia olivat VAATTEET


Vormuloita on ajettu vuodesta 1996 aivan Melbournen keskustassa sijaistevassa Albert Parkissa. Useita melbournelaisia ei kauheasti kisat kiinnosta, ja niistä aiheutuukin kaikennäköistä haittaa. Albert Parkin ympärillä on asuintaloja, joiden asukkaita jurmittaa itse autoista lähtevä meteli, vaikka sitä ei tarvitsekaan kuunnella kuin kolmisen päivää, mutta myös kaikenmoinen oheistoiminta kuten viikkokausia kestävä vormulakylän pystytys ja purkaminen, eikä koiraankaan pääse pissittämään puistoon. Lisäksi puiston muut sporttikeskukset ovat suljettuina viikkoja vormuloiden aikaan. Pienen meluhaitan sijasta keskustelua on käyty lähinnä siitä, voiko julkisesta puistosta tehdä rikkaiden leikkikenttää. Näköjään voi.



Sitten on tietysti myös se rahapuoli. Melbournessa järjestetään joka viikko jos jonkinnäköistä urheiluspektaakkelia. On tennistä, golfia, krikettiä, futista, aussifutista jne. Ilmeisesti näistä kaikista kisoista formulat tuottavat kaupungille vähiten tuloa. Kisat on kalliit järjestää, ja aikaeron vuoksi niillä ei kuulemma ole Euroopassa yhtä paljon seuraajia, mikä meinaa sitä, että sponsoreilta ja mainostajilta ei heru pennejä yhtä paljon kuin muille kisoille. Kuulemma. Kisat ovat maksaneet Victorian osavaltiolle 50 miljoonaa, ja rahaa on tullut takaisin kirstun pohjalle 39 miljoonaa. Ups. Sitäkin on ehdotettu, että kisat järjestettäisiin keskellä yötä, jotta niitä voitaisiin seurata Euroopassa livenä kätevämpään aikaan, mutta ymmärrettävästi tästäkään eivät ole lähitalojen ihmiset innoissaan.


Originelli

Vaihtoehtona Albert Parkin päiväkisoille on ehdotettu yksinomaan formuloille tarkoitettua rataa kaupungin ulkopuolelle. Ilmeisesti tällaisen radan rakentaminen ei olisi ollut sen kalliimpaa kuin Albert Parkin kunnostaminenkaan, ja kaupungin ulkopuolella olisi voinut hurjastella ihan mihin päivänaikaan tahansa, mutta Mr Ecclestone sanoi "ei". Bernien mielestä Melbournen kisoista erityisen tekevät nimenomaan kaupunkirata ja mielettömät maisemakuvat. Kompromissina kisat järjestetään nykyään myöhään iltapäivällä. Jos kisat järjestettäisiin Aussilan landella ilman kaupunkirataa ja komeita kamerakulmia, ne voitaisiin yhtä hyvin järjesteää Euroopassa, mikä olisi paljon kätevämpää ja halvempaa organisaatiolle itselleen. Ei tarvitse roudata autoja planeetan toiselle puolelle kauhein kustannuksin.

Kaiken kaikkiaan kuulostaa siltä, että melbournelaisia ei enää kauheasti kiinnosta. Uutuudenviehätys on kadonnut, mikä näkyy katsojamäärissä. Kisat järjestettiin ennen Adelaidessa, jossa katsojia kerääntyi paikalle puoli miljoonaa. Melbournen ensimmäisenä kisaviikonloppuna paikalle ilmestyi sata tuhatta katsojaa vähemmän, ja määrä on vähentynyt joka vuosi. Kisojen sopimus umpeutuu vuonna 2015, ja mediassa on epäilty myös sitä, haluavatko Melbournen asukkaat enää uusiakaan koko sopimusta. Ilmeisesti Sydneytä ja Perthiä kiinnostaisi ottaa vormulat hoitoon, mutta vormulaorganisaatio on antanut ymmärtää, että halukkaita järjestäjiä olisi paljon  muuallakin ja kätsyimmissä paikoissa ja että, jos kisat katoavat Melbournesta, ne katoavat kokokaan Australian mantereelta. Että näillä mennään.


Lukekaa vaikka itte:
- Rahhoo ei oo: Herald Sun, The Age
- "My way or the highway", says Bernie: Herald Sun, Herald Sun



1 kommentti:

  1. Plus se, että kuskit eivät tykkää ajaa Melbournessa. Kapia rata, vähän ohituspaikkoja.

    VastaaPoista