30. huhtikuuta 2011

Temppeliturnee osa 4

Another day, another temple. Uusi paiva, uusi temppeli.


Saavuimme Khajurahoon melko meluisan juna- ja bussimatkan jalkeen. Junat nyt on luonnostaan meluisia, mutta bussissa olisi mahdollisuus matkustaa melko hiljaisesti. Ellei taalla olisi tapana huudattaa sumutorvea aina, kun tiella on lehma / vuohi / sika / kana / koira / kissa / polkupyora / tuk tuk / moottoripyora / auto / jalankulkija tai jos paiva on aurinkoinen. Mika on aika usein. Lisaksi keskiverto bussin toottiaani on noin 20 sekuntia pitka ja sisaltaa jonkinmoisen tarttuvan melodian, joka sitten soi loppuviikon korvissa erityisesti silloin, kun pyorii hikisena sangyssa moskiittoverkon alla ja yrittaa nukkua. Toisaalta myos matkatoverit ovat usein meluisia. Se ei ole kenenkaan mielesta mitenkaan outoa, etta kanssamatkustaja huudattaa Bollywood-lauluja matkapuhelimestaan keskella yota junan kaytavilla, kun kaikki muut haluavat nukkua. Kukaan ei edes korvaansa lotkauta. Myos asemilta junaan nousevat valipalojen myyjat eivat emmi tarttua nukkuvaa ihmista jalasta kiinni:

- CHAI CHAI, madame, you want CHAI CHAAAAAI!?
- Do I look like I want freaking chai? Or do I look like I was sleeping? I can see how it could be confusing.








Okei, mutta siis paastiin kuitenkin ehjin nahoin Khajurahoon, missa on meidan opaskirjamme mukaan maailman upeimmat temppelipatsaat. Me vietettiin yksi paiva polkupyorien selassa tutustuen lahialueen kyliin ja muihin alueen temppeleihin. Ajattelimme, etta saastamme ne parhaat sitten viimeiseksi. Alueen pikkukylat olivat valloittavia. Matalia valkoisia, sinisia ja vihreita rapattuja tiilitaloja kapeiden kujien varsilla. Kylat olivat keskipaivan paahteessa lahes autioita. Vain kaksi typeraa turistia, jotka eivat tajunneet, etta paivalla on kuuma (45 astetta), kiertelivat innostunut virne naamalla kylan katuja.











Mainoksesta paatellen parturi-kampaamo


Sitten oli ne temppelit. Viime aikoina on tullut nahtya paljon temppeleita, eika ajatus uusista temppeleista, patsaista, alttareista enaa oikein jaksanut innostaa. Temppeleita on kuitenkin kovasti kehuttu, ja kaukaakin katsottuna ne olivat oikein kauniita.





Ja lahempaa pystyy jo erottamaan yksityiskohtia ja arvostamaan tyota, joka on mennyt temppelien koristeluun. Temppelit on koristeltu aivan maasta kupolien huippuihin asti. Temppelien ympari kulkee hieman vinottain tanssivien patsaiden rivi. Huippuja koristavat abstraktit laatat. Temppeleiden seinilta ei loyda yhtakaan kohtaa, joka ei olisi koristeltu.






Viela lahempaa katsottuna tempp..... hetkinen... ovatkos nuo patsaat.... ha? Ei kai... ei ku joo...

*** NYT LAPSET SILMAT KIINNI ***












Jep, se on hevonen.





*** NYT VOI AVATA SILMAT ***



Katsos, apinoita!






1 kommentti: