22. toukokuuta 2014

Olipa kerran ruumishuone


Tai itse asiassa eipä ollutkaan kerran ruumishuonetta. Meillä ei kylässä nimittäin ole viranomaisia tai yksityistä yrittäjää, joka olisi vastuussa kuolleiden hautaamisesta. Käsittääkseni hommaa pyörittää vapaaehtoiset - lähinnä kai terveyskeskuksen väki. Tai joku tet-teini, sillä meidän ruumishuoneen toiminta on aivan päätöntä. Tästä muutama esimerkki:

1) Mä olen varmaankin tästä aikaisemmin kirjoitellutkin, mutta ei kai toisto huonoa tee. Viime vuonna väärä vainaja haudattiin väärään maahan. Onhan tämä jo tarpeeksi nöyryyttävää itsessään, mutta näissä maisemissa homma on huomattavasti huonompi juttu kulttuurillisista syistä. Ensinnäkin ensimmäisenä haudattu vainaja oli nainen, mutta hänelle annettiin miehen hautajaiset. Hänelle siis laulettiin väärät laulut ja tanssittiin väärät tanssit. Toiseksi hänet haudattiin aivan väärän heimon maille väärien ihmisten toimesta. Kolmanneksi hautajaisissa oli suremassa aivan väärät perheet. Virhe kävi vasta ilmi, kun naisen omat hautajaiset oli ja ruumispussista paljastuikin mies. Olisihan tällainen töppäys meikäläisillekin ihan tarpeeksi hirvittävä ja traumaattinen kokemus. Kuvitelkaapas, paljonko oikeudessa saisi vahingonkorvauksia traumoista. Paljon. Arvatkaapas, paljonko nämä perheet saivat vahingonkorvauksia. Ei mitään. Ei pennin hyrrää, sillä kukaan ei ole vastuussa hautaamisesta.

KATSO TÄMÄ VIDEO: Body swapped in morgue



2) Muutama kuukausi sitten kylässä oli koulun erään työntekijän perheenjäsenen hautajaiset, joihin meidänkin oletettiin osallistuvan, sillä kyseessä oli komentoketjun johtoportaan heppu. Me odotettiin polttavan kuumana päivänä puun alla varjossa löyhytellen hautajaisten alkua. Kesti ja kesti. Ruumishuoneen ympärillä pyöri jonkin verran porukkaa. Ihmisiä meni sisään, tuli ulos, meni sisään, puheensorina yltyi, tuli ulos. Lopulta hautajaiset peruttiin. Myöhemmin mä sain kuulla, että vainajan toinen polvi oli laitettu koukkuun ja siihen asentoon se sitten jäätyi. Arkkua ei saatu millään kiinni, sillä polvi kopisi arkun kantta vasten. Raavaat miehet olivat sitä yrittäneet suoristaa, mutta edes isompi porukka ei saanut raajaa suoraksi. Ruumis sitten jätettiin sulamaan, jotta hautajaisia voitaisiin yrittää myöhemmin uudestaan.

3) Tällä kertaa ruumishuone oli sentään päällä. Aina se ei nimittäin ole. On nimittäin käynyt niinkin, että ruumishuoneelta ovat sähköt katkenneet eikä kenellekään tullut mieleen tarkistaa, onko generaattori toiminnassa. Sinne on mädännyt läjä ruumiita yli kolmenkymmenen asteen helteessä. Sitten on ihmetelty, mikä haisee. Kiva. Toisaalta vapaaehtoiset ovat joskus olleet harvinaisen aloitekykyisiäkin sähköjen katketessa. Joku sai oikein älynväläyksen. He tiesivät paikallisen lääkärin olevan lomilla, joten he siirsivät kuolleet ruumishuoneelta lääkärin kodin keittiöön ja väänsivät ilmastoinnin täysille. Aivan hullua, mutta kaukana sivistyksestä joskus tilanne vain on niin, että hätä keinot keksii. Yksi juttu vain unohtui. Kukaan ei kertonut lääkärille hänen keittiönsä uudesta käyttötarkoituksesta. Lääkäri taisi saada aikamoisen sokin, kun lomilta palattua hän löysikin keittiöstään läjän ruumiita. Ei varmaan paljon tehnyt mieli kokkailla iltapalaa siinä keittiössä.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti