17. tammikuuta 2012

Höperöä pöperöä 4: Fish and Chips


Jatketaan engelsmannien ruualla. Syitä tähän on muutamakin. Ensinnäkin engelsmannin olivat ensimmäisiä pysyviä valkoisia valloittajia, joten heidän ruokakulttuurinsa oli ensimmäinen ja suurin vaikuttaja, mitä tulee aussipöperöön. Engelsmanneja ennen täällä käväisivät muun muassa ranskalaiset ja hollantilaiset, mutta, luojan kiitos, he eivät niin viehättyneet maisemista, joten täällä ei syödä etanoita tai ööö mitä ne nyt Hollannissa sitten syövätkin***. Toiseksi englantilaisten ruoka on maailmankuulua ja yleisestikin sitä pidetään maailman parhaana ruokana. Bua hahahaa haa! Ei vaiskaan. Mutta jos kirjoittelisin aboriginaalien perinneruoista, respetit eivät välttämättä olisi niin toteutuskelpoisia Suomessa. "Juokse kenguru kiinni. Taita niska. Nylje."  

***Ymmärrän kyllä kommenttiin liittyvän ironian. Hollannissahan syödään ranskalaisia. Ja ranskalaisten nimi on r-a-n-s-k-a-laiset.




Fish and chips. Ensimmäisenä mieleen tulee punaiset puhelinkopit ja kaksikerroksiset bussit. Ehkä myös poliisien kivikovat kypärät ja asianajajien typerät peruukit. Mutta totta tosiaan, meidän makkaraperunoita vastaavia kalaperunoita syödään myös eteläisellä pallonpuoliskolla. Kala  on vissiin vain vähän erilaista, sillä näissä vesissä asuu vähän erilaisia örkkejä kuin engelsmannien. Fish and chips on juuri sellainen ateria, miltä se kuulostaa. Kalaa ja ranskalaisia. Kala tulee joko korputettuna ja uppopaistttuna tai grillattuna. Grillattu kala on tietenkin se terveellisempi vaihtoehto, mutta jos on astunut sisään kalapökkisputiikkiin, fish and chipperyyn, on jo ylittanyt tietyn epäterveellisyyden rajan. Vähän sama kuin tilaa kevytkolan McAterian kanssa. Elä vähän. Ota se uppopaistettu kala, kun kerran mieli tekee kuitenkin. Joissakin kalapökkisputiikeissa, varsinkin rannan läheisyydessä, voit myös valita itse, minkä kalan haluat kokin heittävän paistimeen. Tyypillisiä vaihtoehtoja ovat mm. riuttaturska, barramundi ja hai. Myös vietnamilainen tuontikalaa, basaa, näkyy listoilla. Kaikki ovat periaatteessa valkoista melko mautonta kalaa.

School shark. Tästä lähdetään.
Ja tähän päädytään. Syömään!


Fish and chipperyjen ruokalistalta löytyy myös lihan ystäville kaikenmoista. Dim simejä, kanapyöryköitä, hampurilaisia, kurpitsapiirakoita jne. Mun suosikkini kalan lisäksi on souvlakit. Souvlakeja voi mun mielestäni melko turvallisesti kuvailla kreikkalaisiksi rullakebabeiksi, tosin ne ovat huomattavasti meikäläisiä "turkkilaisia" rullakebabeja pienempiä. Pyöreän leivän sisältä löytyy salaattia, tzatzikia ja joko kanaa tai lammasta. Nam, lammasta! Pakko tykätä maasta, jossa saa lammasta pikaruokapaikoista. Souvlaki on yleensä se ruoka, jota humaltunut nuoriso kaipaa matkalla baarista kotiin. Eikä ihme. Maistuu se selvälle suomalaisellekin. Toinen känniruokasuosikki on chips and gravy, ranskalaiset ja ruskeakastike, mutta siitä lisää myöhemmin.


Souvlaki
Littanoita kurpitsa- ja perunapiirakoita sekä dim sim.


Aussit ovat ihmeellisen pikkutarkkoja ranskalaistensa kanssa. Kuten chicken parmojenkin suhteen sana kiirii, ja paikka, josta saa hyviä ranskalaisia pärjää aina hyvin. Luulisi, että kalan laatu määrää menestyksen, mutta ranskalaiset voittavat. Ranskalaiset ova täällä huomattavasti jöötimpiä kuin meidän ranskan perunat, eivätkä ne täällä ole ollenkaan ranskan perunoita, vaan ne ovat sipsejä - chips. Sipsit ovat täällä myös chips. Engelsmanneilla on sentään ollut sen verran tolkkua, että ovat päättäneet kutsua sipsejään crispseiksi ja ranskalaisiaan chipseiksi. Jenkin puolestaan syövät perunoita Ranskasta, french fries, ja ihan normaaleja sipsejä, chips. Selkiskö? Ok. Kerrataan.


Finnit
ranskalaiset
sipsit
Jenkit
french fries
chips
Engelsmannit
chips
crisps
Aussit
chips
chips


Fish and chipperyjen chipsit ovat siis huomattavasti paksumpia kuin meidän ranskalaiset. Lisäksi niissä ei ole mutkia matkassa vaan ne ovat täysin suoria ja noin peukalon paksuisia - tai ehkä etusormen, jos sinulla on raavaat kädet. Perinteisistä pikaruokapaikoista, kuten Mäkkäristä, tulee jenkkien suosimia ohuita ranskalaisia, mutta pienet yksityisessä omistuksessa olevat putiikit tarjoavat näitä paksumpia kirveenvarsia. Mäkkäreissä perunoita tulee se määrä kuin tulee, mutta fish and chipperyjen perunoita tilataan dollareissa. "Chips with 6 bucks, please."  Älä unohda sanaa please, sillä ilman sitä tuskin saat perunan perunaa. Kuuden dollarin ranskalaisista syö jo koko perhe. Suhteellisen halpaa sapuskaa. eihän aussit turhaan sanokaan "cheap as chips" - halpaa kuin ranskalaiset. Tämä saattaa selittää myös sen, miksi ranskalaiset täyttävät vähätuloisten aussien ruokaympyrästä noin neljä viidesosaa. Mutta anyway, perunat ja muu tilaamasi sapuska kääritään sitten paperiin ja lykätään kouraasi. Ei foliota, ei styroksia, ei muovia. Ihan perinteisen paperinyytin saat kainaloosi. Söpöä. Eikä tässä vielä kaikki. Lisäksi sapuska vedetään myös naamariin paperista. Ei lautasia, ei haarukoita, ei tiskejä. 






Nämä ovat sen verran tosissaan ranskalaistensa kanssa, että pahaimman laadun ja suurimman nautinnon takaamiseksi he ovat menneet laatimaan oikein syöntisäännöt:

1. Älä lutraa rankalaisia salaatinkastikkeessa.
2. Älä tarjoile ranskalaisia raakana.
3. Älä tapa ranskalaisia lätkimällä sen päälle muita ruoka-aineita.
4. Älä tarjoile ranskalaisia suolaamattomina.
5. Älä palvo halpoja kopioita.
6.  Älä tarjoile ranskalaisia ylikypsennettyinä
7. Älä käytä vihreitä ja raakoja perunoita ranskalaisten tekoon.
8. Älä tarjoile ranskalaisia paahtimesta.
9. Älä himoitse naapurisi ranskalaisia.
10. Älä käytä väärin ranskalaistesi nimeä.

Ja se soossi, joka ei saa koskea ranskalaisia on yleensä sitä kuuluisaa tomato saucea, ei ketsuppia. Kalan kanssa tarjoiltavien chipsien päälle osa lorauttaa vielä etikkaa. Joo, tiedetään tiedetään, kuulostaa kummalliselta, mutta se toimii. Sitten on tietysti se ultimaalinen soossi, chips and gravy. Kyseessä on vähän sama hommat kuin kanukkien poutine. Periaattessa homman nimi on se, että ranskalaisten päälle mätkäistään ruskeaa kastiketta, juustoa ja sipulia, ja tätä sapuskaa pojat vetävät aamun pikkutunneilla. Ballaratissa on kuulemma yksi ainoa ja alkuperäinen paikka, josta saa chips and gravya niin kuin luoja sen on tarkoittanut tarjoiltavan. Tämä paikka liikkuu pyörillä, ja sen aukioloajat riippuvat vähän siitä, mistä roikkuvat. Yleensä The Chips and Gravy Van on parkissa suurimipien pubien ja baarien lähettyvillä, josta sitten nuoriso vääntäytyy kärryllä käynnin jälkeen parkkipaikan kivetykselle istumaan ja syömään ranskalaisiaan. Kuulostaa kauhean kotoisalta. Paitsi että näiden perunoiden kanssa ei nautita missään nimessä majoneesia, sinappia tai kurkkusalaattia. Ajatuskin kuulemma kuvottaa.


Tästä on vaikea sanoa, joko se on syöty kerran.



Chips and gravyä on suhteellisen helppo vääntää ilman reseptiä - näkeehän sen tuosta kuvastakin - mutta mites niitä fish and chipsejä tehdään kotikonstein? No näin: 


RAAKA-AINEET:
2 turskafileetä, nahka poistettuna ja puolitettuna
vehnajauhoja leivittamiseen

Taikina:
200 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 ½ dl olutta
½ sitruunan mehu
1 rkl viinietikkaa
1 tl suolaa
½ tl valkopippurijauhetta

Chips:
6 isoa jauhoista perunaa
kasviöljyä uppopaistamiseen
suolaa

1 kpl iso sipuli


OHJEET:

1. Tee taikina siivilöimällä kulhoon jauhot sekä leivinjauhe. Vatkaa joukkoon vähitellen olut, sitruunamehu, etikka ja suola. Vatkaa, kunnes taikina on tasaista.

2. Kuori perunat ja leikkaa haluamasi kokoisiksi "ranskalaisiksi". Laita kylmään veteen.
3. Kuumenna öljy suuressa kattilassa keskilämpöiseksi ja lisää perunat (kuivaa ensin). Kypsennä, kunnes perunat pehmenevät, mutta EIVÄT ruskistu (noin 3 min, riippuu perunoiden koosta). Laita ritilän päälle kuivumaan.
4. Kuumenna öljyä täydellä teholla. Pyöräytä kalapalat vehnäjauhossa ja sen jälkeen taikinassa. Laita palat varovaisesti kuumaan öljyyn. Liikuttele vähän, jotta ne paistuvat tasaisesti. Kala on valmis, kun taikina on kauniin kullanruskea. Voit laittaa valmiit kalat uuniin (70 astetta) odottamaan.
5. Kuori ja leikkaa sipuli renkaiksi. Pyöräytä jauhossa ja laita taikinaan odottamaan.
6. Laita perunat öljyyn ja kypsennä, kunnes ne ovat rapeita ja kauniin ruskeita (noin 5 min).
7. Laita taikinoidut sipulirenkaat öljyyn ja kypsennä, kunnes ne ovat kauniin ruskeita.
8. Kokoa annokset ja mausta ranskalaiset suolalla (ja viinietikalla, jos haluat)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti