27. huhtikuuta 2012

Taipuisa kyynärpää

Pikkuisen parempi juna-asema kuin Turussa.

Ballarat on vähän vajaan 100 000 ihmisen koti noin sata kilometriä Melbournesta luoteeseen. Ensimmäinen valkoihoinen ihminen, joka kutsui Ballaratia kodikseen, oli skotlantilainen lammasfarmari Archibald Yuille, joka pystytti mökin ja muutaman aidantolpan lampailleen vuonna 1837. Ballaratin nimi tulee paikallisesta wathaurongin kielestä, jossa balla tarkoittaa 'taivutettu kyynärpää' ja arat 'paikka'. Vapaasti käännettynä balla-arat tarkoittaa siis lepopaikkaa. Ballarat kirjoitettiinkin yllättävän pitkään kahdella a:lla, Ballaarat, mutta vuonna 1996 päätettiin, että virallinen nimi tulee olemaan Ballarat.





Ballarat oli aikoinaan isokin nimi maailmankartalla. Täältä nimittäin löytyi kultaa 18. elokuuta vuonna 1851. Ensimmäiset kultasuonet löytyivät paikasta nimeltä Poverty ('köyhyys') Point. Ah, ironiaa. Pelkästään seuraavan vuoden aikana Ballaratiin, joka tähän asti oli ollut käytännöllisesti katsoen vain lammasfarmi, muutti 10 000 ihmistä ympäri maailmaa. Se oli niinä aikoina paljon se. Mulle on joku joskus jossain jopa sanonut, että noina aikoina Ballarat oli suurempi ja rikkaampi kuin Melbourne. Rahakas Ballarat on ehdottomasti ollut. Sen huomaa jo julkisista rakennuksista, jotka rakennettiin noina vuosina. Niihin on selkeästi satsattu paljon aikaa, vaivaa ja rahaa. Paikallisille on ollut suuri ylpeyden aihe jo pelkkä suurten kivitalojen määrä, mutta kaupungista löytyy myös Australian ensimmäinen teatteri, ensimmäinen ja suurin taidegalleria osavaltioiden pääkaupunkien gallerioita lukuun ottamatta, kasvitieteellinen puutarha ja observatorio. Eipä olla missään tuppukylässä. Enää.














Nykyään kaupungista löytyy myös suklaatehdas. Mmmm.
Ballarat tunnetaan Aussilassa kultakuumeen lisäksi maanosan ainoasta "sisällissodasta", joka käytiin englantilaisten sotilaiden ja kullankaivajien kesken. Aussit pitävät kahakkaa pyhänä, sillä sen katsotaan olevan eräänlainen käännekohta australialaisen identiteetin synnyssä. Kullan löytymisen aikoihin Aussilassa alkoi jo olla täällä syntyneitä ihmisiä, jotka eivät olleet äiti-Englantia nähneetkään. Lisäksi kultakuumeen aikana Ballaratiin muutti paljon ihmisiä ympäri maailman mutta erityisesti kiinalaisia ja irlantilaisia, joilla ei ollut minkäänlaista tunnesidettä Englantiin. Kullankaivajat tunsivat tulevansa kohdelluksi väärin, sillä he joutuivat maksamaan kalliin kullankaivuuluvan ja veroja Englannille, mutta he eivät verotuksesta huolimatta saaneet sananvaltaa alueen poliittisissa päätöksissä tai oikeutta omistaa maata. Kullankaivajien omin sanoin: "that it is the inalienable right of every citizen to have a voice in making the laws he is called on to obey, that taxation without representation is tyranny". Ei äänestysoikeutta, ei vaikutusvaltaa. Monet pitävätkin Eureka Rebellion -nimellä tunnettua kahakkaa demokratian alkuna Australiassa. Kullankaivajat saivat kyllä takkiinsa aika roimasti, sillä engesmannit tulivat ryminällä häthätää kokoon väsätyn aidan yli ja käytännöllisesti näytti kullankaivajille, mistä kana pissii. Antautumisen jälkeenkin sotilaat tykkäsivät heilutella miekkaa ja listiä kapinallisia. Ei näin. 






Nykyään kullankaivajien suunnittelema lippu, jolle he myös vannoivat valan, on tärkeimmistä australialaisuuden symboleista. Lipun tummansinistä taustaa vasten koreilee Sothern Cross, tähtiyhdistelmä, joka näkyy näillä taivailla ja osoittaa etelän suunnan. Samaiset tähdet siis, jotka ovat Australian virallisessakin lipussa. Lipun sanotaan olevan maailman vanhin alkuperäinen vielä olemassa oleva lippu. Lippua näkee usein kaikenmoisissa tatuoinneissa, moottoripyöräkerhojen liiveissä, t-paidoissa jne. Monet harmittelevat, että lipusta on väännetty punaniskojen rasistinen symboli eikä sitä voi enää heilutella antamatta kuvaa ulkomaalais- ja maahanmuuttajavastaisuudesta. En mäkään koe, että voisin käyttää Suomen leijonaa missään, sillä sitä pidetään varsinkin nuoremman väen keskuudessa selvänä merkkinä suvaitsemattomuudesta. 



http://www.nfsa.gov.au/digitallearning/heritage/eureka.html


Mutta asiaan: Mä sanoin vissiin joskus jossain blogissa, että täällä on paljon söpöjä taloja. Tässä siis yleisön pyynnöstä Ballaratin söpikset talot:

















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti