24. helmikuuta 2017

Meistä tulee pomoja I

Mä vein tänä vuonna meidän aikuisopiskelijaryhmän Darwiniin. Siellä järjestettiin johtamistaitokurssi aboriginaaleille. Kurssilta tulisi diplomit ja kaikki. Jes! Kurssi koostui kahdesta yhden viikon jaksosta, joiden aikana me kämpättiin hotellissa Darwinin keskustassa. Jes!




Me järkkäsin meille yksityiskoneen, ja me suhattiin suureen maailmaan tyylillä. (Tosiasiassa kylästä ei olisi muilla välineillä päässytkään pois, että ei kauhean glamuuria.) Sitten hotelliin kahdeksi viikoksi. Koulu maksaa ravintelit. Apuopet käy kurssin, jonka aikana mä vaan voin hengailla ja hoitaa paperiduunit ajan tasalle. Helppoa kuin heinän teko. Tai niinhän sitä luulisi.





Mikään ei kuitenkaan ole yksinkertaista. Ei sitten ikinä. Ensimmäisen viikon jälkeen porukka oli hyvin lähellä käydä toistensa kimppuun, mä olin kurkkuani myöten täynnä passauskäskyjä, yksi täti ei halunnutkaan palata Darwiniin tekemään kurssia loppuun, miestenseremoniat olivat alkamaisillaan, mikä meinaisi, että me ei saada lentää mihinkään, kukaan ei ollut tehnyt läksyjään jne.




Tässä mun suosikkitöppäilyt. Kello kaksi mun oveen koputetaan, ja mä syöksyn sängystä ylös, sillä tietenkin mulle tuli sellainen fiilist, että nyt on joku huonosti. Oven takana seisoo yksi apuopeista (neljäkymmentä-vuotias täti) joka valittaa, että huonekaveri (viisikymmen-vuotias täti) puhuu liian kovaa puhelimessa. Hä? Tulit sitten mut herättämään. Ei tullut mieleen sanoa sille huonekaverille, että nyt naama kiinni! Seuraavana aamuna hän sanoi lähtevänsä kotiin. Mä sanoin, että hän voi mennä tietysti kotiin, mutta kouluhan sitä ei sitten maksa. Koulu on maksanut meille yksityiskoneen viikonlopuksi, joten mä en edes aio kysyä koululta, mitä tehdään. Mene kotiisi, mutta mene omin neuvoin. Ei mennyt.





Ravintolassa käynti on aina jännä kokemus tämän porukan kanssa. Ensimmäisen ravintolavierailun jälkeen mä totesin, että ehkä on parempi, että tästä lähtien me tilataan huonepalvelusta. Porukka oli kovaäänistä, huutelivat ravintolan päästä päähän, olivat törkeitä tarjoilijoille, ei please, ei thank you, puhuivat puhelimessa kovaan ääneen jne. Eikä siinä mitään. Jos ei ole ennen ravintolassa ollut, eihän sitä voi tietää. Mutta sitten, kun asiasta on huomautettu noin viisi kertaa, alkaa tulla sellainen olo, että nyt on kyse muusta kuin ymmärtämisen puutteesta. 

Sitten loppuaika me tilattiin huonepalvelua. Ei haittaa. Saavathan mimmit harjoitella englannin puhumista puhelimessa ja hoitaa hommat itse. Yleensä kun käy niin, että kaikki kertovat mulle, mitä haluavat, ja sitten mä saan muistuttaa, että mä en ole täällä ravintolassa töissä. Huonepalvelu edellyttää paljon enemmän omatoimisuutta.

Se nyt on selvää, että ruokalistaa joutuu avaamaan, selittämään ja kääntämään syötiin sitten ravintolassa tai huoneessa. Enhän mäkään ymmärrä ruokalistoista heti, kun siellä on paistamista ja perusvihanneksia monimutkaisempaa sanastoa. Mutta mä ymmärrän, että ruokalista on olemassa sitä varten, että sieltä valitaan jotakin. Korkeintaan lisukkeita voi muutella. 






Mä kuuntelin, kun täti selittää puhelimeen, että ottaa marokkolaista lammaspataa mintulla ja sahramiriisillä. Tilaamisessa kesti ja kesti. Täti vain huutaa puhelimeen kovemmin ja kovemmin, että lammaspataa perkele. Jossain 10 minuutin kohdalla mä kaivoin ruokalistan esille. Ei siellä mitään lammaspataa ollut eikä mitään Marokkoon viittaavaakaan. Sitten kävi ilmi, että tädin luokassa oli jotain ruokalehtiä, joista täti oli kirjoittanut muistiin reseptin. Nyt hän oletti, että hotellin keittiössä tehdään ihan mitä vain hän sattuu haluamaankaan. 

Sitten me keskusteltiin siitä, mitä ruokalistat ovat, mitä niillä tehdään, miten niitä käytetään ja ennen kaikkea siitä, miten niitä ei käytetä. Seuraava täti halusi jälkiruoaksi banaanivanukasta:

- Sitä ei näytä olevan listalla. 
- No, entäs banaanikakkua? 
- Sitä ei ole listalla. 
- Mut mä haluisin banaanikakkua. 
- Sitä ei ole listalla. 
- Mut kai niillä on keittiössä banaania?
- Muistatko, mitä puhuttiin ruokalistalta tilaamisesta?
- Mut mä haluisin banaanikakkua. Sellasta, kun meillä on koulussakin.
- Kakun tekemiseen menee monta tuntia, vaikka keittiössä olisikin banaania ja jauhoja. 
- Ei mulla ole mihinkään kiire. Mä kysyn, jos ne tekisi mulle banaanikakkua.
- No kokeile (perkele).
...
- Ei ne suostunut tekemään banaanikakkua. Kauheen törkeää. 

Lauantaina oli sitten aika mennä kotiin. Kurvattiin kauppakeskuksen kautta lentokentälle. Mä olin muistuttanut kaikkia siitä, minkä kokoinen meidän kone oli, ja että samalla koneella mennään myös takaisin. Eli ei siis kannata ostaa koko kauppaa mukaansa. Ei sitten koko kauppaa oltu ostettu mutta ehkä noin kolme neljäsosaa. Kahdet pienen henkilöauton kokoiset kajarit, telkkari, polkupyörä ja voin seitsemäntoista kassia vaatetta. Oltiin sitten vielä hotellin aulassa vartin myöhässä, ja kun taksit saapuivat hotellille, mimmit menivät vain istumaan takapenkille. Mä menin etupenkille. Kuski istui ratin takana. Se kolme neljäsosaa ostoskeskuksesta oli vielä kadun varressa. Ilmeisesti, jonkun muun olisi pitänyt kantaa ne taksiin. Ha! Sitten vielä tapeltiin lentokentällä siitä, kenen kamat menevät seuraavan päivän koneessa ja kuka maksaa ylimääräisistä kiloista. 





Tätä iloa on vielä viikko edessä.




22. helmikuuta 2017

Verta, hikeä ja kyyneleitä

Olipa kerran urheilupäivä. Taas. Muksut on onnessaan, mä hikoilen ja lähes kyynelehdin. Lähes joka vuosi myös jostakusta valuu verta. 





Tänä vuonna oli lähellä, ettei oppilas keihästänyt toista keihäänheittopaikalla, kun eräs oppilas veti herneet nenään ja v*tun korvilleen ja lampsi mielenosoituksellisesti himaan suoraan keihäänheittopaikan yli.





Jos mä jotain olen oppinut Wadeye-vuosien varrella, niin se on se, että koulussa on kolme ihmistä, joiden kanssa kannattaa olla hyvää pataa, ja he ovat 1)IT-sälli, 2) palkanmaksaja ja 3) huoltomies. Myös liikunnanopen kanssa kannattaa olla hyvissä väleissä ainakin muutamaa viikkoa ennen urheilupäivää jollei muuten. 






Liikunnanope on nimittäin se ihminen, joka jakaa työvuorot urheilupäivänä, mikä merkitsee sitä, että 
  • saatat seistä kuusi tuntia auringonpaisteessa kaitsemassa kolmasluokkalaisia riiviöitä, jotka kaikki haluavat tehdä kaikkea samaan aikaan, 
  • tai ysiluokkalaisia tyttöjä, jotka eivät halua tehdä mitään milloinkaan. 
  • Tai sitten hyvällä tuurilla olet pressivuorossa. Otat pari kuvaa, hengaat ensiaputeltassa, ehkä rekrytoit jonkun kantamaan painavampia kameroita ympäri kenttää. 



Elämä on.







17. helmikuuta 2017

Aikuisten ihmisten oikeita töitä

Ollaanhan me tehty töitäkin - meidän työt vain aina näyttää lasten leikiltä. Tänä vuonna me ollaan aikuisopetuksessa keskitytty hirveästi sanavaraston laajentamiseen. Kyllähän meidän apuopet osaava lukea (mekaanisesti), mutta jos sanoja ei ymmärrä, on lukeminen aika tylsää touhua. 


Myös sanalistojen pänttääminen on aika tylsää touhua, ja nämähän täällä eivät tee mitään, mikä ei huvita, joten pitää keksiä, miten kaikesta saisi ihan miElEttöMÄN ÄLZII HEI VAU! 


Joten me ollaan sitten pelattu pelejä. Myös aikuisopetuksessa voittajille jaetaan tarroja. On ne tarrat vaan ihmeellistä valuuttaa. 


Me ollaan laitettu virkkeitä kasaan kilpaa. Ollaan selitetty sanoja parille. Me ollaan neuvottu partneria labyrintistä. Mun opetusteoriat näyttävät perustuvan Speden Peleihin.



Välillä menee lekkeriksi. Mutta harvoin.





14. helmikuuta 2017

Metsästyskausi

Välitunnilla siis on hyvä aika vetää Saaraa tukasta, heitellä kiviä ja kiusata muita. Toki monet mukulat käyvät katsastamassa, mitä perheenjäsenille kuuluu, ja monet pelaavat futista tai polttopalloa. 


Sitten ovat nämä sankarit. He metsästävät. Huonohan metsästystä on kieltääkään, sillä se kuuluu kulttuuriin täällä ja kivien nakkailu lintuja kohti on ihan rehellistä ruoan hankkimisen harjoittelua. Eikä kieltäminen sitä merkitse tietenkään, että muksut päättäisivät lopettaa eläinten rääkkäämisen. 


Metsästys on täällä ihan oleellinen osa elämää, ja lintuja vedetään ihan naamariin, vaikka siltä näyttäisi, että ei niissä paljon syötävää ole. Vähän kuin wingsejä. Nämäkin pojat kertoivat, että isompi menee pataan ja pienemmästä tulee lemmikki. Näiden lemmikit vaan eivät tahdo pysyä hengissä kovinkaan kauaa. Onneksi tämä pienempi kaveri pääsi karkuun.




9. helmikuuta 2017

Fashion! Fashion!

Kolme kertaa viikossa on välituntivalvonta. Perusvälituntivalvontaan kuuluu muksuille rääkyminen kivien heittelystä, tappelemisesta ja kiusaamisesta. Mun välituntivalvontoihin kuuluu lisäksi tukasta vetely, poskien puristelu ja naaman tökkiminen, sillä mä kuulemma näytän ihan Barbielta.



Mun tukalla on ilmeisesti aivan mielettömän kiva leikkiä. Sitä revitään ja kammataan muksujen omilla täikammoilla (jes!) ja laitetaan nutturalle ja palmikolle. Lisäksi mun tukkaa sovitetaan omaan päähän (sinne missä ne täit asuu!), ja sitten siitä myös riidellään. "Mun vuoro!" "Ei ole, senkin iso reikä!" Onneksi ei ole herkkä päänahka.



Mun käsivarsia ja selkää on kiva tökkiä, sillä valkonahan iho muuttaa kosketuksen alla väriä. Siitä tulee valkoinen, kun sitä painaa. Siitä tulee punainen, jos sitä nipistelee. Jos oikein kovin tökkää, siitä tulee punainen, sitten kellertävä ja vihreä, lopulta violetti ja sininen.



Naamaa on myös kiva läästiä, sillä mulla on aina värillistä aurinkorasvaa, poskipunaa ja ripsiväriä. Siten on nätti olo, kun poskipunaan ja meikkivoiteeseen on vedetty sormilla raitoja. 





8. helmikuuta 2017

Kuka?

Heräsin nokosilta tässä yksi päivä, ja meidän terassilla oli yksi tämmönen. Pitäisin mutta kun olen allerginen.

Tämä on jotenkin niin tyypillistä Wadeyetä.



2. helmikuuta 2017

Värikästä

Yön aikana oli katukuva muuttunut. On se kun nuoriso hulinoi ja vandalisoi kaiken. Prkl.